فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1391)

مجله آموزش عالی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم صالحی عمران، عبدالحمید ثابتی، سودابه حسن زاده بارانی کرد صفحه 1
  • نسرین نورشاهی، مقصود فراستخواه صفحه 37
    جنبه های مختلف کیفیت زندگی علمی اعضاء هیات علمی دانشگاه های ایران بحث انگیز است. سازه کیفیت زندگی کاری سازه ای ذهنی است و ارائه تعریف و تعیین ابعاد آن در محیط اجتماعی - سیاسی و فرهنگی لازم است. بر این اساس، سوال اصلی در پژوهش حاضر این است که ابعاد مختلف کیفیت زندگی کاری اعضاء هیات علمی و عوامل شناسایی شده موثر بر این ابعاد بر اساس تجربه زیسته آنها کدامند؟ این تحقیق کیفی با تکنیک مصاحبه نیمه ساخت مند و رویکردی اکتشافی انجام شده است. نمونه ای هدفمند مشتمل بر 15 نفر عضو هیات علمی واجد تجربه های لازم و به عنوان مطلع کلیدی و مشارکت کننده در تحقیق انتخاب شد. یافته های مطالعه عمدتا حول دو کانون اصلی متمرکز شده اند الف - سازند ها و مولفه های کیفیت زندگی کاری اعضای هیات علمی ب- عوامل موثر بر کیفیت زندگی کاری اعضای هیات علمی، از سازندهای شناسایی شده در تجربه زیسته هیات علمی مورد مصاحبه به کنش ارتباطی و تعاملات همکارانه، آزادی علمی، اخلاق حرفه ای، رضایت شغلی، فرصت های رشد و بالندگی، کارراهه یا مسیر حرفه ای و توازن و تناسب حجم فعالیتها می توان اشاره کرد. همچنین از جمله مولفه های تاثیر گذار بر کیفیت زندگی کاری آنها عوامل مدیریت، ساختار، فرهنگ سازمانی، عوامل اقتصادی، عوامل و فضای سیاسی و تکنولوژی اطلاعات است
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، اعضای هیات علمی، اخلاق حرفه ای، کنش ارتباط
  • رسول ربانی، علی ربانی، زهرا ماهر * صفحه 65

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و شناخت دقیق و علمی عوامل جامعه شناختی موثر بر تولید علمی اعضای اجتماعات علمی دانشگاه اصفهان صورت گرفته است.
    در ابتدا رویکردهای مختلف مورد استفاده در مطالعه تولید علمی و همچنین مفهوم و تاریخچه اجتماع علمی مورد بررسی قرار گرفته، سپس عوامل موثر بر تولید علمی از دیدگاه نظریه پردازان اجتماع علمی (همچون رندل کالینز، هاگستروم، کوهن، لاتور و ولگار) شناسایی شده است.
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع پیمایش می باشد و از شیوه نمونه گیری سهمیه ای استفاده شده است. جامعه آماری، کلیه اعضای هیئت علمی، دانشجویان دکترا و دانشجویان سال دوم کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 90– 1389 می باشند که تعدادشان برابر با 2865 نفراست و از میان آنها 340 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    مهم ترین نتایج این پژوهش عبارتند از: در میان گروه های تحصیلی، گروه علوم پایه بالاترین میزان تولید علمی و گروه فنی و مهندسی پایین ترین تولید علمی را به خود اختصاص داده اند. متغیرهای «میزان تعاملات و ارتباطات»، «انرژی احساسی» و «اجماع معرفتی» نیز یک رابطه مثبت و معنادار را با تولید علمی نشان می دهند. اما در مدل رگرسیونی متغیر «فضای توجه نمادین» تاثیرگذاری معناداری را بر تولید علمی نشان نداد و از معادله حذف شد. مدل معادله ساختاری تدوین شده نیز شاخص های برازش مطلوبی را کسب کرد و به این ترتیب می تواند به عنوان یک مدل پیشنهادی به منظور افزایش تولید علمی در دانشگاه ها ارائه شود.

    کلیدواژگان: تولید علمی، اجتماع علمی، شعایر تعاملی، انرژی احساسی، فضای توجه نمادین، اجماع معرفتی
  • هانیه اخوت، مجتبی انصاری صفحه 99
    پژوهش حاضر به بررسی میزان رشد یادگیری دانشجویان مهندسی معماری در فراگیری مفاهیم پایه در سازه از طریق روش های متداول و مقایسه آن با یک روش پیشنهادی می پردازد. بر این اساس پاسخ سوال های زیر در انجام این پژوهش مد نظر است:1- آیا همسانی یا سطوح معناداری بین میزان رشد یادگیری دانشجویان از طریق شیوه های مورد مطالعه مشاهده می شود؟
    2- آیا ساخت ماکت از پروژه های اجرایی اختلاف معناداری در رشد یادگیری مفاهیم سازه توسط دانشجویان نسبت به کلاس های تئوری ایجاد می نماید؟
    3- نگرش اساتید و دانشجویان نسبت به موثرترین شیوه آموزش مفاهیم سازه به دانشجویان معماری چیست؟ و آیا این نگرش منطبق بر یافته های پژوهش میباشد؟
    روش تحقیق در این پژوهش به صورت مطالعه میدانی (Field Trial) بوده که برای تحلیل یافته ها از شاخصهای آماری میانگین و انحراف معیار با فاصله اطمینان 95% و خطای مطالعه (P<0.05) استفاده شده است. همچنین برای مقایسه میانگین کمیت های جوامع مورد بررسی به تفکیک از آزمونهای (Paired TTEST، TTest و Anova) استفاده شده است و نهایتا نمودارها به کمک نرم افزار Excel استخراج گردید.
    نتایج حاصل نشان دهنده آن است که میانگین میزان پاسخگویی دانشجویان به سوالات در روش بهره گیری از طبیعت بیشتر از روش های دیگر بوده است. حال آنکه کاربرد روش های تئوری و ساخت ماکت، اختلاف قابل توجهی را در ایجاد رشد یادگیری دانشجویان نشان نداده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، رشد یادگیری، مهندسی معماری، مفاهیم سازه، روش های آموزشی
  • جعفر ترک زاده، معصومه محترم صفحه 123
    هدف کلی از انجام پژوهش حاضر پیش بینی تعهد سازمانی دانشجویان بر اساس ادراک آنها از جو آموزشی موجود در دانشگاه بود. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه جو آموزشی راف و همکاران (1997) و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و میر (1991) بود که پس از محاسبه روایی و پایایی آن، توزیع و گردآوری شد. 1865 نفر از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه شیراز که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند، پرسشنامه ها را تکمیل نمودند. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی، و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد:1- میانگین ادراک دانشجویان از جو آموزشی دانشگاه و تعهد سازمانی آنها از سطح حداقل کفایت مطلوب (Q2) کمتر بود.
    2- بیشترین میانگین مطلوبیت جو آموزشی مربوط به بعد ادراک دانشجویان از اساتید و کمترین آن مربوط به بعد ادراک آنها از یادگیری بود.
    3- بیشترین میانگین تعهد سازمانی دانشجویان مربوط به بعد عاطفی و کمترین آن مربوط به بعد هنجاری بود. ادراک دانشجویان از جو آموزشی درمجموع 17/0 از واریانس تعهد سازمانی آنها را تبیین می کند.
    4- تفاوت معناداری بین تعهد سازمانی دانشجویان در دانشکده های مختلف در دوره های متفاوت تحصیلی وجود داشت.
    5- تفاوت معناداری بین ادراک دانشجویان دختر و پسر از جو آموزشی دانشگاه وجود داشت.
    6- تفاوت معناداری بین ادراک دانشجویان از جو آموزشی و همچنین تعهد سازمانی آنها در سال های ورودی مختلف، وجود داشت.
    7- رابطه معناداری بین ادراک دانشجویان از جو آموزشی با معدل کل آنها و بین تعهد سازمانی دانشجویان با معدل کل آنها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: جو آموزشی، تعهد سازمانی، دانشجو، دانشگاه
  • ابوالقاسم یعقوبی، حسین محققی صفحه 155
    پژوهش حاضر با هدف اصلی بررسی راه های افزایش میزان امید در دانشجویان انجام پذیرفت. طرح پژوهشی از نوع تجربی با پیش آزمون – پس آزمون در گروه های آزمایشی و کنترل بود. 194 نفر از دانشجویان گروه های مختلف آموزشی دانشگاه بوعلی در سال تحصیلی 87-88 به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و بعد از اجرای آزمون تعیین وضعیت امید به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند، سپس به آموزش آن ها در هر یک از گروه ها با تعداد جلسات از قبل تعیین شده، اقدام گردید و برنامه آموزشی روش اسنایدر و روش خوش بینی سلیگمن هر کدام طی 8 جلسه 60 دقیقه ای براساس محتوای آموزشی اجرا گردید. به منظور اندازه گیری متغیر مورد نظر از مقیاس امید اسنایدر استفاده شد. نتایج نشان داد که برنامه آموزشی اسنایدر، و خوش بینی سلیگمن منجربه افزایش امید (p<0/01) شده است که نشان دهنده موثر بودن روش های آموزشی فوق می باشد. از طرفی بین اثر دو روش آموزشی با استفاده از آزمون t مستقل تفاوت معناداری (p< 0/08) مشاهده شد. بدین معنا که روش اسنایدر کارآمدتر از روش سلیگمن بوده است.
    کلیدواژگان: امید، خوش بینی، متغیر انگیزشی، شناختی، اهداف، کارگزار، گذرگاه
  • علی ربیعی، زهرا نظریان صفحه 171
    طی دو دهه گذشته، علاوه بر دلایلی چون کاهش هزینه ها و تخصیص بهینه منابع و افزایش کارایی،دلایل دیگری از جمله ظهور اقتصاد مبتنی بر دانش و تغییر ترکیب جمعیتی متقاضیان ورود به دانشگاه ها، گرایش به خصوصی سازی در آموزش عالی را تسریع کرده است. در ایران نیز رشد آموزش عالی خصوصی در برنامه سوم توسعه مطرح و مورد پی گیری قرار گرفته اما همواره با تنگناهایی روبرو بوده است.این مقاله کوششی در جهت کشف چالش ها و موانع گسترش آموزش عالی خصوصی است. در مطالعه حاضر،پس از بیان آموزه های نظری، تلاش شده تا به دو سوال در این زمینه پاسخ داده شود. نخست اینکه مهمترین موانع پیش روی خصوصی سازی دانشگاه ها در کشور کدام است و دیگر اینکه چه راهکارهایی برای غلبه بر این مسایل و مشکلات وجود دارد. یافته های این تحقیق به روش مطالعه اکتشافی متکی بر ابزار مصاحبه عمیق با متخصصان دانشگاهی در بخش های دولتی و غیر دولتی و نیز استفاده از ابزار پرسشنامه (به دو صورت پرسشنامه باز وپرسشنامه بسته) حاصل شده است. در یافته های تحقیق 26 مشکل و مانع پیشاروی خصوصی سازی دانشگاه ها مشخص شد که در این میان مواردی چون فقدان قوانین حمایت از سرمایه گذاری خصوصی، پایین بودن قدرت خرید مردم و عدم توان پرداخت شهریه، وجود مشکلات ساختاری در نظام مدیریت آموزش عالی، فقدان آزادی علمی در دانشگاه ها و تمایل دولت به تسلط در امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه هااز دیدگاه صاحبنظران از بالاترین اهمیت برخوردار بودند. برای پاسخ به سوال دوم تحقیق نیز در پایان، پیشنهادهایی راهبردی جهت رفع یا کاهش مشکلات ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، خصوصی سازی، موانع، استقلال دانشگاهی
  • صفحه 207
|
  • Ebrahim Salehi Omran, Abdolhamid Sabeti, Soudabeh Hasanzadeh Barani Kord Page 1
    In the recent century universities and higher education centers have played important roles in national developments as an organization. Within the same regard, the social responsibility of universities and higher education centers in the recent decades, due to the increase in the number of students and the spread of higher educations as well as the increased expectations from universities with regard to society, has been attended to by educational programmers in different countries, and the higher education system of many countries have expanded a number of activities and vocational and professional programs. The purpose of the present research was to investigate the amounts of attention to the indices of corporate social responsibility in industrial centers and universities. Therefore, the attitudes of managers and clerks of the corporations and faculty members and PhD candidates of Noushirvani Industrial University of Babul were investigated. It was a descriptive survey utilizing questionnaire and interview data. The population comprised all the managers and clerks of Pars Khodro in Tehran, and seven corporations in Golestan province as well as the faculty members and PhD candidates of the industrial university of Noushirvani in Babul. The results indicate that regarding the indices of awareness of the educational programs and awareness of the society, university has been able to meet the need feeling of the industrial section appropriately. However, regarding the indices of awareness of the environment protection concepts, awareness of the appropriate work conditions based on national laws and international standards, an awareness of the removal of discrimination in procedures and attention to vulnerable groups, university has failed to duly meet the need feeling of the industrial section regarding these indices. Interview results also corroborated the questionnaire findings.
    Keywords: Corporate social responsibility, educational program, university, industry
  • Nasrin Noorshahi, Maghsoud Ferasatkhah Page 37
    The various aspects of the working lives of faculty members in Iranian universities have been problematical. The quality of working life is a subjective construct and the definition of its components should be studied in the socio- political and cultural contexts and this requires a qualitative research method. This study pursues two main questions: (1) what are the various aspects of faculty members’ working lives and (2) what are the factors that affect it based on the faculty members’ life experiences? Qualitative research was carried out based on an explanatory approach and semi- structured in depth interviews with 15 faculty members as a purposive sample. According to the research findings the main components of quality of faculty members’ working lives are: communicative action, academic freedom, professional ethics, job satisfaction, faculty development, professional career, equilibrium of educational, research and executive performance. The main factors that affect the quality of faculty members’ working lives are: governance and administration, structure, organizational culture, economic factors, political factors, information and communication technology.
    Keywords: Quality of work, life, faculty members, Communicative action, Professional ethics
  • Rasool Rabbani, Ali Rabbani, Zahra Maher Page 65

    The present study aims to examine and understand the sociological factors involved in scientific output Esfahan University’s scientific community in an exact and scientific way.The study starts with the investigation of different approaches used in the study of scientific output and is followed by the identification of the factors which are involved in scientific output. At this stage, the researcher approaches the issue from the standpoint of a number of theorists in the field of scientific community such as Randall Collins, Hagstrom, Kuhn, Latour and Woolgar. This study is designed as a survey and gathered through quota sampling. The statistical population is comprised of all the full time academic members, PhD candidates and second year MA students who were present at Esfahan University in the academic year 2009-2010 and yields a total of 2,865 individuals altogether. Amongst the population, a sample of 340 individuals was selected as the actual participants of the study.The following are the most important results obtained from the present study:- of the different departments, the Department of Basic sciences showed the highest amount of scientific output which is in sharp contrast to the results obtained from the Technical and Engineering Department showing the lowest amount of scientific output.-The variables, “interactions and relations”, “emotional energy”, and “epistemic consensus” also indicate a positive and meaningful relationship with scientific output.-In the regression model, however, the variable “symbolic attention space” showed no meaningful effect on scientific output and was eliminated from the equation.

    Keywords: scientific production, scientific community, interaction rituals, emotional energy, Symbolic attention space, epistemic consensus
  • Hanie Okhovat, Mojtaba Ansari Page 99
    This paper investigates the changes in the rate of architecture students’ understanding of structural bases via common teaching methods and a new suggested teaching model. Thus, this research specifically aims to attempt answering the following questions:1- Is there a meaningful difference in the rate of students` understanding concerning the specific teaching methods?2- Does modeling the successful constructed projects have a noticeable effect on learning the structural concepts? And does this method make a meaningful difference in learning in comparison with discourse and speech classes?3- What are students and teachers’ sights on teaching methods? Are their ideas close to research findings?The research method for this paper is based on Field Trial studies.The outputs considering (P<0.05) are then statistically analyzed using "TTest, Paired TTest and Anova" methods. Diagrams and graphs are extracted afterwards using the excel program.Results show a meaningful increase in the rate of students` learning by the use of natural principles in comparison with other teaching methods. Meanwhile, results suggest that modeling the successful constructed projects does not necessarily affect students` perception of structural concepts.
    Keywords: Evaluation, Growing Rate of Understanding, Architecture, Structural Concepts, Educational Methods
  • Jafar Torkzadeh, Masoomeh Mohtaram Page 123
    The main purpose of this research was predicting student's organizational commitment in the light of their perception of current educational climate in Shiraz University. The research instrument was Roff et al (1997) educational climate questionnaire and Allen and Meyer (1991) organizational commitment questionnaire which were used after determining their validity and reliability. The study sample consisted of 1,865 students from different faculties and was selected on the basis of the classification random sampling technique. Data was analyzed in terms of descriptive and inferential statistics, using SPSS software. The results show that:1- Average student's perception of university climate and organizational commitment were significantly lower than the expected rate.2- The highest mean relating to quality (desirability) of educational climate was related to students’ perception of academic staff (faculty staff) and the lowest mean was related to their perception of learning. 3- The highest mean was related to affective side and the lowest mean to normative side of student's organizational commitment.4- Overall, students’ perception of educational climate was predicted at 17% of variance of organizational commitment5-. There was a significant relation amongst students’ organizational commitments in different faculties. 6- A significant relation was found between male and female students’ perception of educational climate in different faculties.7- There was a significant relationship between student's perception from educational climate and their commitment with regards to year of entrance to the university.8- There was no significant relationship between student's perception of the educational climate with their academic average and their commitment with the total academic average.
    Keywords: educational climate, organizational commitment, student, university
  • Abolghasem Yaaghobi, Hossein Mohagheghi Page 155
    The main goal of this research is the study of the method to increase the amount of hope in students.This experimental research consisted of pretest - post tests in experimental and control groups. 194 students were selected from different group of students at Buali University in the academic year 2008-2009. They were selected by cluster random sampling method and after the implementation of the test were placed in experimental and control groups randomly. Then, the participants were instructed in defined sessions in their groups. The Snyder instructional method and Seligman optimism test were used in 8 sessions of 60 min each as instructional content. Snyder hope scale was used to measure slight changes in variables. The results showed that the instructional method of Snyder, the Seligman test of hope (p<0/01) and the T-test all showed significant differences between these instructional methods (p<0/08) It means that the Snyder method is more efficient than the Seligman method.
    Keywords: hope, optimism, motivational, cognitive variable, goals, Agency, pathway
  • Ali Rabiee, Zahra Nazarian Page 171
    In the past two decades, such reasons as reduced costs, optimal allocation of resources, increased performance, the emergence of knowledge-based economy and the changing demographic composition of applicants for entry to universities have accelerated the trend toward privatization in the higher education sector. In Iran, the growth of privatization of higher education was introduced and proposed in the Third Development Plan, but has faced some limitations. This paper aims to explore the challenges and obstacles to the expansion of private higher education. In this study, after expressing the theoretical framework, attempts are made to answer the following questions: first, what main challenges are encountered by the Iran's privatization of universities and second, what strategies can be used to overcome these problems. This exploratory study research was carried out by means of interviews with relevant experts and questionnaires (both open and closed questionnaires). Research findings extracted 26 problems related to the privatization of universities of which the following were considered by the experts as of the greatest importance: absence of laws supporting private investment, low purchasing power of people, lack of ability to pay fees by students, structural problems in higher education management systems, lack of academic freedom in universities and government’s domination of social and cultural affairs of universities. The second question is answered toward the end of the research paper where strategic proposals to eliminate or reduce problems is presented.
    Keywords: higher education, privatization, obstacles, autonomy of universities